Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ σας προσκαλούν σε μια εκδήλωση αφιερωμένη στον Κουβανό συγγραφέα

ΠΕΔΡΟ ΧΟΥΑΝ ΓΚΟΥΤΙΕΡΕΣ

την Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2017, στις 7:30 μ.μ.,

στον κινηματογράφο Μικρόκοσμο
(Λ. Συγγρού 106, ΜΕΤΡΟ Συγγρού-Φιξ).

 

Οι συγγραφείς-κριτικοί λογοτεχνίας Νίκος Κουρμουλής και Διονύσης Μαρίνος, και η μεταφράστρια των βιβλίων του Κλεοπάτρα Ελαιοτριβιάρη συζητούν για τον Πέδρο Χουάν Γκουτιέρες, τη λογοτεχνία και την Κούβα, με αφορμή το τελευταίο του μυθιστόρημα Βρόμικη σάρκα, ένα βιβλίο γεμάτο αντιθέσεις: φως και σκιά, ζωντάνια και απελπισία, απόλαυση και καταπίεση, στην Κούβα της κατάρρευσης των πάντων, και τον Βασιλιά της Αβάνας που μεταφέρθηκε πρόσφατα στον κινηματογράφο από τον σκηνοθέτη Agusti Villaronga, ένα μυθιστόρημα βασισμένο σε πραγματικά στοιχεία, γραμμένο στεγνά, χωρίς φτιασίδια και στολίδια, από τα καλύτερα δείγματα στα βήματα της παράδοσης του βρόμικου ρεαλισμού.

Ο «κουβανός απόγονος του Τσαρλς Μπουκόβσκι», όπως έχει εύστοχα χαρακτηριστεί ο Γκουτιέρες, περιγράφει στα μυθιστορήματά του την πολύπλευρη πραγματικότητα της χώρας του, εξαντλημένης και φτωχής, αλλά ταυτόχρονα ερωτικής και ξέφρενης. Μέσα από ερεθιστικές και πυκνές περιγραφές, το έργο του προσφέρει στους αναγνώστες την ολοζώντανη εικόνα των άγνωστων πλευρών της σύγχρονης Κούβας: της φτώχειας, του ρούμι, των φιλήδονων γυναικών, της απόλαυσης και της καταπίεσης. Το έργο του έχει μεταφραστεί σε όλο τον κόσμο.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται, με την αιγίδα του Ινστιτούτου Θερβάντες, στο πλαίσιο του Adaptation Festival «Η λογοτεχνία στον κινηματογράφο» που θα πραγματοποιηθεί από τις 2 έως τις 8 Φεβρουαρίου 2017 στον κινηματογράφο Μικρόκοσμο.

Θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας «Ο βασιλιάς της Αβάνας» (ώρα έναρξης: 9:30 μ.μ.).

Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορούν τα βιβλία του Πέδρο Χουάν Γκουτιέρες (όλα σε μετάφραση της Κλεοπάτρας Ελαιοτριβιάρη) :

Βρόμικη σάρκα, Η βρόμικη τριλογία της Αβάνας, Ο έρωτας νοστάλγησε την Κούβα, Στην καρδιά της Κούβας, Ο βασιλιάς της Αβάνας, Ο δικός μας Γκράχαμ Γκρην στην Αβάνα, Η μελαγχολία των λιονταριών, Διάλογος με τη σκιά μου

Παρακολουθήστε παρακάτω ένα ενδιαφέρον βίντεο με τον ίδιο στο σπίτι του, στην οδό Σαν Λάσαρο. Μας μιλάει για την Αβάνα, την Κούβα, τη λογοτεχνία, τη συγγραφή, την κουλτούρα της χώρας του, τις επιρροές του και τι τον εμπνέει.